Γαλαξίδι

Το γραφικό Γαλαξίδι

Σε ένα μικρό γραφικό κολπίσκο του Κορινθιακού, 30 χιλιόμετρα από τους Δελφούς, θα βρούμε το ιστορικό Γαλαξίδι. Μεγάλη ναυτική δύναμη στο παρελθόν, με καπεταναίους και πληρώματα και ταρσανάδες που σκάρωναν φημισμένα σ’ όλη τη Μεσόγειο ιστιοφόρα, με μεγάλη συμμετοχή και θυσίες στην Επανάσταση του ’21.

Στο γραφικό του λιμανάκι η αρχοντική παράδοση είναι απανταχού παρούσα. Ο επιβλητικός ναός του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, με το εκπληκτικής ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο του, αριστούργημα της ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα, δεσπόζει της πόλης. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ο παλιότερος της πόλης, είναι φημισμένος για το ηλιακό ημερολόγιο και το ηλιακό του ρολόι και αξίζει οπωσδήποτε να τον επισκεφθούμε. Πρέπει μόνο να είμαστε τυχεροί να έχει λιακάδα και να φροντίσουμε να είμαστε μέσα στον ναό στις 12 το μεσημέρι!

Διαμονή στο Γαλαξίδι

Κατά τη διαμονή στο Γαλαξίδι, επιβάλλεται επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο του Γαλαξιδιού. Από τα σπουδαιότερα στην πατρίδα μας, στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο και εκτός από τα αντικείμενα που έχουν διασωθεί από την ναυτική παράδοση της πόλης (ακρόπρωρα, ναυτικά όργανα, νηολόγια κλπ.) στεγάζει και την Ναυτική Πινακοθήκη της πόλης, με έργα του λαϊκού ζωγράφου-καπετάνιου Πέτρου Πετραντζά.

Περπατώντας στο Γαλαξίδι

Θα δούμε επίσης και ότι απέμεινε από τις διαρπαγές των αρχαιολογικών θησαυρών του Γαλαξιδιού, αγγεία της μυκηναϊκής και γεωμετρικής εποχής, αμφορείς, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα κλπ. Το Γαλαξίδι όμως δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Είναι, κυρίως, οι ευγενικοί και γελαστοί κάτοικοί του, είναι οι ταβέρνες και οι ουζερί να σερβίρουν φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, είναι τα μπαράκια του και οι καφενέδες, όλα πνιγμένα στα γεράνια και στο γιασεμί.

Τι ακόμα είναι το Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι είναι ακόμα οι παραλίες του, είναι οι κοντινοί του ψαρότοποι για τους ενθουσιώδεις ψαράδες, είναι οι ταρσανάδες του, που ακόμα φτιάχνουν καλοτάξιδα σκαριά, είναι και η ομορφιά του τόπου.

Copyright © 2013 Koukonas Hotel. All Rights Reserved. Developed by Karamanos